وکیل شرکت در ایران
چرا حضور وکیل شرکت در ساختار حاکمیتی شرکتها ضروری است؟ وکیل شرکت چگونه بر تصمیمات کلان سازمان، تأثیرگذار بوده و نقش وی در تصمیمگیریهای شرکتی چیست؟
در نظام حقوقی ایران، وکیل شرکت نه تنها یک مشاور حقوقی، بلکه ضامن سلامت حقوقی تصمیمات تجاری است. طبق ماده ۱۲۱ قانون تجارت، مدیران شرکت مسئولیت نامحدودی دارند؛ اینجاست که نقش وکیل شرکت به عنوان پایشگر حقوقی نمایان میشود. همانطور که در این مقاله بررسی خواهیم نمود، وجود وکیل متخصص در ارکان شرکتها، مسئلهای است حیاتی. حضور وکیل شرکت در ساختار شرکتها، جهت اجتناب از نقض قوانین، جرائم مالیاتی و قواعد اساسنامه ضروری است.
ماهیت وکیل شرکت در ایران
وکیل شرکت در ایران، یک مشاور حقوقی متخصص در امور تجاری و شرکتی است. وکیل شرکت، تخصص خود را در حوزه حقوق شرکتهای تجاری، قانون اجرای احکام مدنی، قانون مالیاتهای مستقیم متمرکز کرده است. از دیگر صلاحیتهای وکیل شرکت، اطلاع از آخرین آرای وحدت رویه دیوان عالی کشور در امور تجاری است.
متبحرترین وکیل شرکت علاوه بر کسب مهارتهای مذکور، دارای دانش تجارت بینالملل نیز بوده و متخصص در این زمینه است. وکیل شرکتها دارای سابقه و مهارت در زمینه قانون شرکتها و مؤسسات تجاری، حقوق قراردادهای تجاری، حقوق رقابت و مالکیت فکری، حقوق مالیاتی شرکتها است.
وظایف اصلی وکیل متخصص اعم است از مشاوره حقوقی قبل از تأسیس شرکت ، تنظیم و بررسی قراردادهای تجاری. همچنین او به مواردی چون دعاوی حقوقی و کیفری شرکت، اختلافات بین شرکا، امور مربوط به ورشکستگی و انحلال شرکت رسیدگی میکند.
تخصصهای وکیل شرکت در ایران
یک وکیل شرکت حرفهای در ایران باید در زمینههای زیر تبحر لازم را داشته باشد:
۱. تنظیم قراردادهای تجاری
شرکتها براساس صلاحیت موضوعی، با قراردادهای مختلفی روبروهستند. این قراردادها اعم از قراردادهای همکاری، فروش، نمایندگی، مشارکت مدنی از اهمیت بسزایی برخوردار هستند. وکیل شرکت باید مهارتهای لازم جهت تنظیم و بررسی قراردادهای مربوطه شرکت را دارا باشد. درج شرایط فورس ماژور، شروط تضمین اجرای تعهدات، شرایط خاتمه قرارداد از نکات تنظیم حرفهای قرارداد است. پیشبینی شروط تضمینی برای کاهش ریسکهای حقوقی در قراردادها و تضمین تعهدات قراردادی از جمله مواردی است که باید به کار ببندد.
تنظیم قراردادهای تجاری با رویکرد پیشگیرانه از کلیدیترین موارد است. نمونه بارز در پرونده شرکت پتروشیمی دیده میشود که با پیشبینی شرط داوری در قرارداد از تحمیل ۳۲۰ میلیارد تومان خسارت جلوگیری کرد.
۲. حل اختلافات شرکتی
اختلافات موجود در شرکتها به سبب نقش افراد بسیار در آن، از انواع مختلفی برخوردار است. دعاوی و اختلافات بین شرکا، سهامداران و مدیران از جمله اختلافات رایج شرکتها است. حل دعاوی داخلی شرکتها از ظرافت خاصی برخوردار است که باید با مهارت و زیرکی یک وکیل شرکت حل گردد.
دعاوی دیگری نیز در شرکتها متداول است که از جانب اشخاص ثالث مطرح میگردد. شکایت از تخلفات تجاری و کلاهبرداریهای شرکتی، جرائم رایانهای، نقض حقوق مصرفکننده از جمله آنها است. این دعاوی که به سبب ادعای نقض حقوق اشخاص ثالث اقامه میشود، نیاز به پیگیری یک وکیل شرکت دارد.
۳. امور ثبتی و تغییرات شرکت
تأسیس یک شرکت در وهله اول خود دارای مراحل بسیار و طاقتفرسایی است. این مرحله در عینحال که نیازمند پیگیریهای مداوم و طولانیمدت است، نیازمند آگاهی و دانش حقوقی ثبت شرکتها است. ثبت شرکتها دارای آییننامهها و مقررات متعددی است که به دفعات بسیار تغییر یافتهاند. پس اطلاعات کامل و جامع از آییننامههای بهروز و تفسیر آنها صرفا در تخصص وکیل شرکتی است.
ثبت تغییرات اساسنامه و افزایش و کاهش سرمایه از دیگر مسائلی است که طبق قوانین باید با جزئیات ثبت گردد. بررسی حداقل سرمایه در شرکتهای سهامی، پیگیری تغییرات ساختاری در مرجع ثبت شرکتها از جمله حوزههای کاری وکیل شرکتها است.
۴. امور مالیاتی شرکت
مالیات از جمله مسائل تخصصی است که همه شرکتها با آن درگیر هستند. حل مشکلات مالیاتی نیازمند یک متخصص در این زمینه است. تهیه و بررسی صورتهای مالی و مالیاتی بر اساس مقررات از مهارتهای مهمی است که در ارزیابیهای اداره مالیات تأثیر بسزایی دارد. مشاورههای مالیاتی و حل اختلافات با سازمان امور مالیاتی، مهارتی است که متعلق به یک وکیل شرکتی است.
در بیان اهمیت حضور وکیل در شرکت میتوان به پرونده مطروحه در سال ۱۴۰۰ اشاره نمود. شرکت تولیدی، به دلیل عدم آگاهی از معافیت مالیاتی ماده ۱۳۲ قانون مالیاتهای مستقیم، متحمل ۹ میلیارد تومان جریمه شد. پس از اعتراض حقوقی تیم حقوقی ما، علاوه بر لغو جریمه، ۳ میلیارد تومان هم از مالیات قبلی برگشت داده شد.
۵. ورشکستگی و انحلال شرکت
ورشکستگی و انحلال شرکتها اموری هستند که ممکن است در فرآیند خاتمه هر شرکتی اتفاق افتد. پایان یافتن فعالیت شرکتها به سبب تعهدات مالی و معاملات بسیار آن، کار آسانی نیست. به سبب همین پیچیدگی است که این مرحله حتما باید توسط یک وکیل شرکت خبره انجام گیرد. اعلام توقف از پرداخت دیون، تشکیل هیأت مدیره موقت، تسویه طبق مواد قانون تجارت از مراحل اولیه اعلام توقف و ورشکستگی شرکت است.
اعلام اتمام فعالیت شرکت دارای قوانین و مقررات مخصوص به خود است که رعایت آنها از ملزومات برچیده شدن شرکت است. یکی از مراحل مربوط به این پروسه، پیگیری حقوق کارکنان و طلبکاران شرکت است که باید به طور کامل تسویه گردد.
نمونه بارز، یک شرکت ساختمانی است که عدم رعایت ماده ۴۱۸ قانون تجارت منجر به محکومیت کیفری مدیران شرکت شد.
ضرورت وجود وکیل شرکت در ارکان شرکتها
در دنیای پیچیده تجارت امروز، هر تصمیم مدیریتی میتواند پیامدهای حقوقی جدی داشته باشد. از انعقاد قراردادهای تجاری تا حل اختلافات سهامداران، از مسائل مالیاتی تا پیچیدگیهای ورشکستگی، همه و همه نیازمند مشاوره تخصصی یک وکیل شرکت است. علاوه بر آن، هر فعالیتی با مسائل حقوقی مختلفی روبرو است که قوانین ویژهای بر آن حاکم است.
آمار نشان میدهد:
- %۷۵ از دعاوی تجاری به دلیل عدم مشاوره با وکیل متخصص رخ میدهد؛
- %۶۰ از شرکتهای نوپا در سال اول به دلیل اشتباهات حقوقی با مشکلات جدی مواجه میشوند؛
- شرکتهایی که از خدمات وکیل شرکت استفاده میکنند، ۳۰% در معرض ریسکهای حقوقی قرار دارند.
بنابراین وجود یک متخصص و وکیل شرکت جهت تطابق فعالیتها و تصمیمگیریها با قانون در شرکتها ضروری است.
خدمات مؤسسه حقوقی پویا یعقوبیراد
در نظام حقوقی ایران، وکیل شرکت با ترکیب دانش تخصصی (قانون تجارت، مالیات، کار) و مهارتهای حرفهای (مذاکره، داوری، تنظیم قرارداد) نقش ضامن سلامت حقوقی فعالیتهای تجاری را ایفا میکند. تجربه شرکتهای پیشرو نشان میدهد، هزینه کردن برای مشاوره حقوقی پیشگیرانه بسیار کمهزینهتر از پرداخت جرایم یا خسارات سنگین است. حضور یک وکیل متخصص بامهارت، کسبو کار شما را از ریسکهای حقوقی که در کمین شرکت شما است، حفظ میکند.
اگر در زمینه امور شرکتها در ایران نیاز به مشاوره و وکیل داشتید تیم وکیل ایرانی حرفهایترین و مجربترین وکیلها را از موسسه حقوقی پویا یعقوبیراد به شما ارائه میدهد.