انتقال قانونی پول از ایران به آمریکا
در این مقاله مقررات مربوط به انتقال قانونی پول از ایران به آمریکا بدون خطر بلوکه شدن آن را مورد مطالعه قرار خواهیم داد. یکی از مسائل مهمی که ایرانیان ساکن آمریکا با آن مواجه هستند بحث انتقال قانونی پول از ایران به کشور آمریکا با وجود تحریم ها و محدودیت های اعمال شده بر تراکنش های مالی میان این دو کشور است.
در همین ابتدای امر لازم است به این مهم توجه فرمایید که در این مقاله ما تنها به بررسی جنبه های حقوقی انتقال پول به کشور آمریکا خواهیم پرداخت و این دفتر حقوقی به هیچ عنوان درخصوص مسائل مربوط به انتقال پول و عملیات صرافی دخالتی نخواهد داشت و انجام امور مربوط به انتقال در حوزه کاری ما به عنوان یک دفتر حقوقی نیست.
اداره کنترل دارایی های خارجی آمریکا OFAC (اوفک) مقرراتی را تحت عنوان General license یا مجوز عمومی صادر کرده است که اجازه انتقال برخی دارایی های مشخص از ایران به آمریکا را می دهد. همچنین لازم به ذکر است که این مقررات بر هر فردی که شهروند آمریکا است یا دارای گرین کارت می باشد و در این کشور اقامت دارد اعمال می شود. در ادامۀ این مقاله به بررسی این موضوعات خواهیم پرداخت.
اموالی که از طریق مجوز عمومی قابل انتقال به آمریکا هستند
بخش ۵۶۰.۵۴۳ مقررات در خصوص معاملات مربوط به ایران و تحریم ها (Iranian Transactions and Sanctions Regulations) مواردی را که انتقال پول آن ها به آمریکا مجاز است را مشخص کرده است که عبارتند از:
۱) اموال ناشی از فروش اموال منقول و غیر منقولی که پیش از مهاجرت فرد به آمریکا خریداری شده است؛
۲) اموال ناشی از فروش اموال منقول و غیر منقولی یا وجه نقدی که به فرد به ارث رسیده است.
۳) اموال ناشی از فروش مال غیر منقول یا وجه نقدی که به فرد هدیه داده شده است.
اموالی که طبق مجوز عمومی قابل انتقال به آمریکا نیستند و نیاز به کسب مجوز خاص (Specific License) دارند
۱) مطابق مقررات اوفک افرادی که شهروند آمریکا هستند یا دارای گرین کارت آمریکا هستند و در این کشور اقامت دارند، نمی توانند پس از اقامت یا کسب شهروندی آمریکا در ایران به خرید اموال و سپس فروش و انتقال پول آن به امریکا بپردازند. این موضوع اساساً با توجه به وجود تحریم ها و محدودیت های مالی وضع شده توسط آمریکا علیه ایران ممنوع است؛ اما اگر یک ایرانی پس از اقامت یا کسب شهروندی آمریکا اقدام به خرید و فروش مالی در ایران نماید و بخواهد پول آن را به آمریکا انتقال دهد باید به صورت داوطلبانه نقض مقررات انجام شده را به OFAC اطلاع دهد و درخواست صدور مجوز خاص نماید که در سال های اخیر معمولاً صادر نشده است.
۲) ایرانیان ساکن آمریکا نمی توانند در ایران دارای هر نوع حساب بانکی اعم از قرض الحسنه یا غیره باشند و صرف داشتن حساب بانکی نقض مقررات آمریکا است. بنابراین بستن این حساب ها و انتقال وجوه آن ها به آمریکا نیز نیازمند صدور مجوز خاص است.
۳) اگر فرد دارای کسب و کاری در ایران است و می خواهد اموال حاصل از فروش آن را به آمریکا انتقال دهد باید درخواست صدور مجوز خاص بنماید.
۴) اگر فرد با اموال بدست آمده از فروش هریک از اموالی که طبق مجوز عمومی اجازه داده شده است در ایران اقدام به سرمایه گذاری کند، سود حاصل از آن را نمی تواند ذیل مجوز عمومی به امریکا منتقل کند و نیازمند کسب مجوز خاص است.
نحوه انتقال قانونی پول از ایران به آمریکا تحت عنوان مجوز عمومی OFAC
برای انتقال اموالی که طبق مجوز عمومی اوفک اجازه انتقال آن ها به آمریکا وجود دارد نیاز است تا پیش از انتقال از طریق مکاتبه با اوفک در خصوص قصد انتقال این دسته از اموال به آمریکا اطلاع داده شود. در این خصوص و پس از اطلاع به اوفک، در واقع مجوزی برای شما صادر نمی شود. آنچه در این خصوص وجود دارد تنها ایمیلی از جانب اوفک است که مجوز عمومی به آن ضمیمه شده است و به شما اطلاع می دهد اگر طبق این مقررات قصد انتقال پولی به آمریکا را دارید مجاز هستید.
نکته ای که در خصوص انتقال قانونی پول از ایران به آمریکا پس از اطلاع به اوفک باید رعایت شود این است که فرد ساکن آمریکا نمی تواند در ایران حساب بانکی داشته باشد؛ بنابراین برای انتقال پول لازم است که در ایران دارای یک وکیل باشد تا بتواند پول را از حساب این شخص به آمریکا منتقل کند.
مسئله بعدی این است که پول نباید از ایران مستقیماً به آمریکا انتقال داده شود بلکه باید حتماً از طریق بانکی در کشور ثالث این عمل انجام شود. یعنی وکیل شما پول را به یک صرافی می دهد و این صرافی ابتدا پول را به یک حساب بانکی در بانکی که مورد تحریم های آمریکا واقع نشده است در کشوری که مورد تحریم نیست انتقال می دهد و سپس این پول به حساب شما در آمریکا منتقل می شود.
مدارک لازم برای انتقال پول از ایران به آمریکا
مطابق مقررات اوفک باید در مواردی که انتقال قانونی پول از ایران به امریکا اجازه داده شده است شما مدرکی داشته باشید که اثبات کنندۀ مجاز بودن این انتقال باشد. به عنوان مثال اگر اوفک پس از انتقال پولی که به شما در ایران به ارث رسیده است برای شما احضاریه ای صادر کند، شما باید مدارکی اعم از گواهی فوت، انحصار ورثه و قراردادهای مربوط به فروش اموال را در دست داشته باشید تا در صورت بروز هرگونه مشکل احتمالی بتوانید ارائه نمایید.
انتقال پول از ایران به آمریکا از طریق وکیل
همانطور که توضیح داده شد افرادی که شهروند آمریکا هستند یا در این کشور اقامت دارند نمی توانند در ایران حساب بانکی داشته باشند؛ بنابراین برای انتقال قانونی پول از ایران به امریکا نیاز به یک وکیل مطمئن دارند. مسئله ی حائز اهمیت در انتقال پول از ایران به آمریکا آشنایی با مقررات اوفک برای انتقال امن پول و بدون خطر بلوکه شدن آن است.
با توجه به مسائل حقوقی مهمی که در این خصوص وجود دارد توصیه ما به شما بهره مندی از خدمات مشاوره ای یک وکیل مطمئن می باشد. هرچند در این زمینه ما لازم می دانیم تاکید کنیم که میان مشاوره حقوقی و انجام عملیات مربوط به انتقال ارز تفاوت وجود دارد و تیم حقوقی وکیل ایرانی صرفاً نقش مشاور حقوقی شما را دارد و در انتقال پول و دیگر مسائل مالی دخالتی نخواهد داشت.