وکیل کیفری در ایران
چرا استفاده از کمک و مشاوره یک وکیل کیفری در ایران امری ضروری است و چگونه این وکیل در موضوعات و مسائل کیفری به اشخاص کمک می نماید؟
از آنجا که موضوعات کیفری همیشه با مسائل حساس و پیچیدهای چون تهدید جان، مال و امنیت افراد در ارتباط است و نحوه مواجهه و دفاع در برابر اتهامات صورتگرفته از مهمترین و حیاتیترین مسائل پیشروی افرادی است که با اتهامات کیفری روبرو بوده یا قصد اثبات جرم را علیه شخصی دارند؛ وجود شخصی متخصص در این زمینه در کنار فرد نیازی است ضروری.
وکیل کیفری، وکیلی است که دارای تجربه و علم کافی در زمینه انواع و اقسام جرائم از جمله جرائم علیه امنیت و آسایش عمومی، جرائم علیه اموال و مالکیت، جرائم علیه اشخاص و….. بوده و توان اثبات جرم علیه شخص و یا دفاع در برابر اتهام انتسابی را دارا است.
اهمیت داشتن وکیل کیفری در ایران
در دنیای کنونی ما به سبب کاربرد روزافزون تکنولوژی، همچنان که روزبه روز به انواع جرائم افزوده میشود، ارتکاب آن نیز به سهولت انجام میپذیرد و این بهدلیل جرائم جدیدی است که در بستر تکنولوژی پدید آمده و این جرائم که با تحت عنوان جرائم یارانهای شناخته میشوند؛ علاوه بر ایجاد جرائم کیفری جدید، بستر وقوع جرائم کیفری سنتی را به روشهای مدرن نیز فراهم نمودهاند که آگاهی از این جرائم به سبب تنوع و گستردگی که دارد به راحتی نبوده و وجود یک وکیل کیفری در این مسیر جهت رهایی متهم از مجازات سنگین جرائم کیفری از قبیل حبس، جزای نقدی، اعدام، شلاق و … امری حیاتی است.
انواع جرائم کیفری در حقوق ایران
۱. جرائم علیه امنیت و آسایش عمومی
جرائم علیه امنیت و آسایش عمومی، جرائمی هستند که امنیت ملی را مورد تهدید قرارداده و سبب تضعیف حاکمیت دولت گردیده است؛ این جرائم به دو صور خارجی و داخلی قابل تحقق است؛ در بعد خارجی، جرایم علیه امنیت به صورتی نمود پیدا میکنند که استقلال و تمامیت ارضی کشور را تحت تأثیر قرار داده و آن را مخدوش سازند از قبیل جاسوسی برای دول بیگانه لکن جرائم علیه امنیت و آسایش عمومی که به هرج و مرج و از بین رفتن امنیت داخلی کشور منتهی میشوند و مستقیما با تمامیت ارضی و استقلال کشور ارتباط پیدا نمیکنند، از نوع داخلی این جرائم بوده که یک نمونه از آن تحریک مردم به کشتار یا پخش اخبار کذب چون بمبگذاری در وسایل حملو نقل یا اماکن عمومی است.
فردی در شبکههای اجتماعی، بدون قصد مجرمانه، یک مطلب یا ویدیویی را منتشر کند که در آن محتوایی علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام، یا تشویش اذهان عمومی وجود داشته باشد. این فرد ممکن است تصور کند که صرفاً در حال بیان نظر شخصی خود است، اما بر اساس مواد ۴۹۸ تا ۵۱۲ قانون مجازات اسلامی و قانون جرائم رایانهای، چنین اقداماتی میتواند به عنوان جرم علیه امنیت کشور شناخته شود. بسیاری از افراد بدون اطلاع از پیامدهای قانونی، محتوایی را بازنشر یا تولید میکنند که میتواند به عنوان اقدام علیه امنیت کشور تلقی شود. بنابراین، آگاهی از قوانین و مسئولیتهای فردی در فضای مجازی میتواند از مشکلات حقوقی جلوگیری کند.
۲. جرائم علیه اشخاص
جرائم علیه اشخاص همانطور که از نامش هویدا است، جرائمی هستند که علیه خود شخص، یعنی آنچه که وجود او را تشکیل میدهد، ارتکاب مییابد و از آنجا که وجود شخص متشکل از دو بعد مادی و معنوی است، گستره این جرائم در دو بخش جرائم علیه تمامیت جسمانی اشخاص یعنی جرائمی که به جسم و تن شخص آسیب وارد مینمایند و جرائم علیه حیثیت معنوی اشخاص که با آبرو و روح و حرمت انسان سروکار دارد؛ قابل بحث میباشد.
برای نمونه، بسیاری از مردم از این موضوع آگاه نیستند که انتشار هرگونه محتوای خصوصی بدون رضایت صاحب آن، حتی در یک گروه کوچک، جرم محسوب میشود و میتواند عواقب قانونی شدیدی به همراه داشته باشد. فرض کنید فردی پس از یک اختلاف شخصی، تصاویر یا اطلاعات خصوصی شخص دیگری را بدون اجازه او در شبکههای اجتماعی منتشر کند. این فرد ممکن است تصور کند که صرفاً در حال نشان دادن حقیقت یا گرفتن انتقام است، اما طبق قانون جرائم رایانهای، این اقدام جرم محسوب شده و میتواند به حبس یا جزای نقدی منجر شود.
۳. جرائم علیه اموال و مالکیت
جرائم علیه اموال و مالکیت، جرائمی هستند که به مال و حقوق مالی شخص آسیب وارد میسازند و در واقع مالکیت اشخاص در این جراین از جانب افراد مورد تهدید و آسیب قرار میگیرد؛ تعرض به اموال و حقوق نشأت گرفته از آن نیز همچون جان اشخاص مورد حمایت قانونگذار میباشد چرا که در هر دو حریم شخص به خطر افتاده است؛ از جمله این جرائم میتوان به کلاهبرداری، خیانت در امانت، سرقت، صدور چک بلامحل و دیگر موارد که در همه آنها موضوع مورد تضییع، مال شخص میباشد؛ اشاره نمود.
کلاهبرداری از مهمترین جرائم علیه اموال و مالکیت میباشد که در حال حاضر صور مختلفی نیز دارد و افراد ممکن است ندانند که یک رفتار خاص آنان می تواند عنوان جرم کلاهبرداری را داشته باشد. به عنوان مثال فردی بدون اجازه مالک، ملک را به فرد دیگری میفروشد یا اجاره میدهد. این فرد ممکن است تصور کند که با ارائه مدارک جعلی، معامله قانونی جلوه داده میشود و مشکلی پیش نمیآید، اما طبق ماده ۱ قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر، این اقدام جرم انتقال مال غیر محسوب شده و از مصادیق کلاهبرداری است.
خصوصیات وکیل حرفهای کیفری در ایران
همانطور که در فوق بیان گردید، جرائم کیفری در ابعاد گستردهای صورت میگیرد که آگاهی از آن جهت پیشگیری از وقوع جرم و دفاع جهت برائت از اتهام انتسابی یا تخفیف در مجازات و همچنین اثبات جرم یک امر ضروری است که وجود یک وکیل ماهر و متبحر در امور کیفری در این مسیر نهتنها لازم بلکه ضروری است؛ پس در انتخاب وکیل کیفری که راهنمای شما در این مسیر باشد، باید به مسائلی چند دقت نمود:
۱. تخصص در امور کیفری
وکیل کیفری باید دارای آگاهی لازم در مسائل کیفری بوده و تخصص در انجام امور کیفری را داشته باشد؛ بهگونهای که غالب پروندههایی که با آنها سروکار دارد؛ در موضوعات جرائم پیشبینی شده در قانون بوده و به سهولت توان یافتن مسیر صحیح و درست را در زمینه پرونده پیشرو دارد.
۲. آگاهی از قوانین موجود در امور کیفری
وکیل متخصص در امور کیفری در وهله اول باید آشنا و آگاه به تمام قوانین و مسائل در امور کیفری و جرم و مجازاتها از جمله قانون مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی کیفری و قوانین ویژه در خصوص جرائم خاص نظیر جرائم سایبری و اقتصادی بوده و چرا که قدم اول در راهنمایی موکل، آگاهی و تسلط نسبت به قوانین آن حیطه میباشد؛ آنچنانکه نسبت به قوانین مصوبات اخیر نیز مطلع باشد.
۳. مهارت در تحلیل و استنباط قوانین
پروندههای کیفری به دلیل موضوع و مجازاتشان دارای پیچیدگی و حساسیت خاصی است که یک قدم اشتباه موکل را با ضرر و زیانهای غیرقابل جبرانی روبرو میسازد؛ بنابراین یک وکیل حرفهای در امور کیفری باید از قوای تحلیلی و استنباط بالایی برخوردار بوده تا بتواند یک مسئله را در فروض مختلف تصور و بررسی نماید و نهایتا با توجه به مسیر پیشرو تحلیل مناسبی از پرونده بدست آورده و برای آن ادله و مدارک مناسبی را تدارک ببیند.
۴. تجربه در دادگاههای کیفری
اصل مهم دیگری که توجه به آن لازم است، تجربه وکیل کیفری است چرا که صرفا آگاهی و توان علمی نسبت به مسائل کیفری برای مدیریت پرونده کیفری کافی نبوده و جهت حصول حکم به نفع موکل باید از رویهها و مسیرهایی که خارج از کتب و قوانین در دادسراها و دادگاهها جاری است نیز آگاه بوده که این امر مستلزم داشتن تجربه در امور کیفری است.
۵. تعهد نسبت به موکل و پرونده
کار در امور کیفری به سبب موضوعات آن و مسیر غیرقابل پیشبینی که دارد؛ علاوه بر توان علمی و تجربه نیازمند تعهد و پشتکار وکیلی است که در امور کیفری فعالیت مینماید تا در چالشهای غیرقابل پیشبینی و سخت همچنان نسبت به موکل و پرونده متعهد و وفادار بوده و در راستای تحقق نتیجه موردنظر مصمم باشد.
خدمات مؤسسه حقوقی پویا یعقوبیراد
مؤسسه حقوقی پویا یعقوبیراد با تیمی از وکلای متخصص و باتجربه در زمینه دعاوی کیفری، آماده است تا در تمامی مراحل پروندههای کیفری شما، از مشاوره تا دادرسی، شما را همراهی کند. تیم حقوقی ما با تسلط کامل بر قوانین و تجارب عملی در دادگاهها، میتواند راهکارهای مناسب و عملی را برای دفاع یا اثبات جرم در اختیار شما قرار دهد.
اگر در خصوص دعاوی کیفری در ایران، نیاز به مشاوره یک وکیل کیفری داشتید، تیم وکیل ایرانی حرفهایترین و مجربترین وکیلها را از مؤسسه حقوقی پویا یعقوبیراد به شما ارائه میدهد.