آشنایی با وکیل بین المللی و ویژگی های آن در ایران
به عنوان یک دفتر حقوقی که عمده فعالیت های آن در زمینه امور حقوقی بین المللی می باشد، بارها از ما خواسته شده است که توضیح دهیم وکیل بین المللی کیست، چه تخصصی دارد و بهترین وکیل و دفتر حقوقی بین المللی در ایران کدام است. پاسخ به این پرسش ساده و در عین حال پیچیده است زیرا در یک تعریف ساده وکیل بین المللی در زمینه امور حقوقی بین المللی شامل دعاوی بین المللی و قرارداد ها و مذاکرات تجاری بین المللی تخصص دارد. در این مقاله ابعاد پیچیدۀ این موضوع را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
عناصر حقوقی ضروری برای شناخت امور حقوقی بین المللی
یک پرونده بین المللی جدا از آن که در خصوص یک دعوای حقوقی یا کیفری و یا در مورد یک رابطۀ تجاری باشد می بایست بین دو شخص حقیقی یا حقوقی با تابعیت های متفاوت باشد. در واقع منظور از بین المللی بودن یک پرونده قضایی، بین الدولی بودن آن نیست که در این صورت الزاماً پرونده قضایی می بایست در مراجع صالح به رسیدگی به اختلافات میان دولت ها مانند دیوان بین المللی دادگستری مورد رسیدگی قرار گیرد که صلاحیت رسیدگی به اختلافات میان کشور ها را بر اساس منشور سازمان ملل متحد برعهده دارد. پس در این مقاله ما در مورد اختلافات بین الدولی صحبت نمی کنیم و به روابط حقوقی بین المللی میان دو شخص خصوصی و نه دولتی که شامل اشخاص حقیقی و حقوقی می باشد می پردازیم.
همان طور که تعریف نمودیم یک پرونده قضایی بین المللی الزاماً باید حداقل دو طرف با تابعیت های متفاوت داشته باشد. حالت دوم وضعیتی است که کشور محل وقوع رابطه حقوقی جایی غیر از کشور محل تابعیت افراد باشد به عنوان مثال اختلاف حقوقی دو ایرانی که در کشور ترکیه قراردادی منعقد نموده اند در این دسته قرار می گیرد.
ویژگی های یک وکیل یا دفتر حقوقی بین المللی
به طور کلی وکیل بین المللی اصطلاحی است که برای گروه مشخصی از وکلا استفاده می شود که به صورت تخصصی در زمینه امور بین المللی فعالیت می کنند. در ایران از آن جایی که امر وکالت هنوز به معنی واقعی آن تخصصی نشده است اصولاً وکلا در زمینه های مختلف و معمولاً به صورت فردی و نه در قالب دفاتر حقوقی فعالیت می نمایند. در کشور های اروپایی وکلا در اکثر موارد در قالب دفاتر حقوقی بزرگ که می تواند تا چند صد نفر وکیل و متخصص حقوقی در زمینه های گوناگون داشته باشد به فعالیت می پردازند که امر به این شکل هنوز در ایران شکل نگرفته است.
وکیل بین المللی برخلاف باور عمومی الزاماً در زمینه حقوق چند کشور مختلف دارای تخصص نمی باشد بلکه می تواند با توجه به دانش خود در زمینه امور قرارداد ها و یا دعاوی بین المللی و همچنین بهره مندی از سطح بالایی از دانش زبان انگلیسی حقوقی به موکلین خود در این زمینه مشاوره و کمک حقوقی مناسب را ارائه دهد. در پاسخ به این پرسش که چگونه می توانیم از این امر که یک وکیل در زمینه امور بین المللی دارای تخصص می باشد اطمینان حاصل کنیم توجه به نکات زیر حائز اهمیت فراوانی است:
۱. تجربه و سابقه قبلی در زمینه وکالت در امور بین المللی
به عنوان یک موکل شما حق دارید در رابطه با پرونده ها، قرارداد و دعاوی قبلی یک وکیل در چهارچوب اصل محرمانگی اطلاعاتی را کسب نمایید. یک وکیل بین المللی باید به شما اثبات نماید که تجربه های مشابه و مشخصی در زمینه این امور دارد که این امر برای وکلا و دفاتر حقوقی واقعی بین المللی امر مشکلی نیست.
۲. تحصیلات و تخصص در زمینه وکالت در امور بین المللی
یک وکیل بین المللی بهتر است دارای تحصیلاتی مرتبط با این امور باشد. در ایران در مقاطع فوق لیسانس و دکتری می توان در رشته هایی همچون حقوق بین الملل، حقوق تجارت بین الملل و … به تحصیل پرداخت که مسلماً موجب تسلط عملی بیشتر شخص به موضوعات بین المللی می گردد. البته این امر می تواند به همان میزان فریبنده نیز باشد زیرا اگر تحصیلات مرتبط همراه با فعالیت عملی در این زمینه نباشد عملاً فایده ای برای شخص نخواهد داشت.
وکالت در زمینه امور بین المللی دارای مباحث تخصصی خاصی است که مشابه آن در حقوق داخلی وجود ندارد یا بسیار متفاوت است. به عنوان مثال وقتی در خصوص قرارداد های بین المللی مانند قرارداد ساخت، بهره برداری، انتقال (BOT)، قرارداد ساخت، تملک، بهره برداری (BOO)، قرارداد سرمایه گذاری مشترک (joint-venture agreement) و غیره صحبت می کنیم با طیف وسیعی از موضوعات سروکار داریم که مشابه آن کمتر در حقوق داخلی وجود دارد. مسائلی مانند گارانتی های بین المللی، شیوه تبادل مالی، شیوه های اعتبار سنجی طرف خارجی و مباحث مربوط به داوری در قرارداد، هر کدام نیازمند دقت و بررسی موشکافانه توسط یک دفتر حقوقی و یا وکیل متخصص در زمینه امور بین المللی می باشد.
۳. تسلط به زبان انگلیسی
یکی از ویژگی های بسیار حیاتی برای تشخیص یک وکیل بین المللی میزان تسلط او به زبان انگلیسی و خصوصاً زبان انگلیسی حقوقی است. ممکن است یک وکیل از نظر علمی در جایگاه مناسبی باشد اما اگر نتواند یک مذاکره حقوقی حرفه ای به زبان انگلیسی برگزار نماید و یا یک قرارداد و گزارش حقوقی حرفه ای به زبان انگلیسی تهیه کند به هیچ عنوان نمی توان وی را یک وکیل بین المللی دانست.
این توجیه که با ابزار هایی مانند هوش مصنوعی و یا مترجم های آنلاین می توان مشکل ندانستن زبان انگلیسی را برای یک وکیل حل نمود بسیار غلط و گمراه کننده می باشد زیرا شناخت روح کلمات و معانی تخصصی به همراه امکان ارتباط گیری موثر در حین جلسات و نشست ها و یا در جلسات حل اختلافات حقوقی بین المللی از الزامات این حرفه می باشد.
بهترین وکیل بین المللی در ایران
در ایران به سبب عدم وجود روابط تجاری بین المللی گسترده و کاهش قابل توجه سرمایه گذاری خارجی در سال های اخیر بسیاری از تیم های حقوقی بین المللی که زمانی در ایران دارای دفاتر و شعب بودند اکنون دیگر فعالیت نمی کنند. وجود این دفاتر خوبی ها و بدی های مخصوص به خود را داشت. مهم ترین امتیاز حضور این تیم های حقوقی در ایران، امکان یادگیری برای وکلای جوان ایرانی بود که نویسندۀ این مقاله نیز خود از این گروه وکلای جوان بود که فعالیت خود در زمینه امور بین المللی را از یک دفتر حقوقی فرانسوی در ایران آغاز نمود. این امر موجب به روز شدن و افزایش استاندارد های حقوقی در ایران گردید که متاسفانه با شدت یافتن تحریم ها پایان یافت.
راه های شناخت بهترین دفتر حقوقی بین المللی در ایران
در حال حاضر تعداد معدودی از دفاتر حقوقی وجود دارند که به صورت تخصصی در زمینه امور بین المللی فعالیت می کنند و شاید از بهترین راه های شناخت آنان مراجعه به وب سایت های معتبر جهانی باشد که به طبقه بندی و امتیازدهی وکلای بین المللی در کشور های مختلف دنیا می پردازند. به عنوان مثال وب سایت های HG.org یا وب سایت بین المللی thelawyersglobal.org در این زمینه فعالیت می نمایند.
خرسندیم که به اطلاع شما برسانیم که دفتر حقوقی وکیل ایرانی با داشتن بالاترین رتبه در میان دفاتر حقوقی ایرانی در این وب سایت های جهانی قرار دارد و برای اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید به وب سایت های معرفی شده مراجعه کنید. در نهایت هیچ گاه نمی توان به قطعیت یک وکیل یا تیم حقوقی را به عنوان بهترین در زمینه امور بین المللی معرفی نمود زیرا در ایران وکلای آگاه و با دانش فراوانی وجود دارند که هرکدام ممکن است در یک یا چند حیطه مشخص فعالیت نمایند. بهتر است از طریق مشورت با وکلای مختلف به این آگاهی و جمع بندی برسید که برای پرونده حقوقی شما چه شخصی می تواند مناسب ترین انتخاب باشد.
اگر در خصوص وکیل بین المللی و دفتر حقوقی بین المللی در ایران نیاز به مشاوره و وکیل داشتید تیم وکیل ایرانی حرفه ای ترین و مجرب ترین وکیل ها را از موسسه حقوقی پویا یعقوبی راد به شما ارائه می دهد.